آیا باید نگران سقوط اقتصاد آرژانتین باشیم؟

پس از یک ماه آرامش در روند ارزش پزو آرژانتین، پول ملی این کشور در تاریخ ۳۰ آگوست شاهد افت چشمگیری بود. نرخ برابری پزو در برابر دلار طی یک روز بیش از ۱۱ درصد کاهش یافت و در بخشی از روز به سطح روانی ۴۰ رسید. از ابتدای سال تا کنون، ارزش پزو در برابر دلار ۱۰۰ درصد کاهش یافته است.

در اواخر آوریل امسال، پزو کاهش ارزش شدیدی را تجربه نمود، اگرچه، پس از موافقت دولت با صندوق بین المللی پول برای دادن وام به این کشور، شرایط تا حدودی با ثبات شد. کاهش ارزش اخیر پزو نتیجه ی رشد بدهی های دولت و کاهش شدید ارزش لیر ترکیه به عنوان یکی از اقتصادهای نوظهور می باشد. رئیس جمهور آرژانتین از صندوق بین المللی پول درخواست نمود پیش از موعد مقرر وام درخواست شده را به دولت تحویل دهد تا امکان تثبیت بازار ارز و کنترل نوسانات بازار را داشته باشد.

انتشار این خبر اما باعث نگرانی بیشتر سرمایه گذاران و فروش دارایی های پزویی شد. در پاسخ به کاهش شدید ارزش پول ملی، بانک مرکزی آرژانتین در ۳۰ آگوست نرخ بهره بانکی را از ۴۰ درصد به ۶۰ درصد افزایش داد تا بتواند دارایی های مردم کشور را در بانک ها نگه داشته و از سرعت بیرون آوردن پول از نظام بانکی بکاهد. این نهاد همچنین مینیمم ذخیره بانک ها نزد بانک مرکزی را نیز افزایش داد. از مهمترین دلایل افت ارزش پزو می توان به افزایش متوالی نرخ بهره بانکی توسط فدرال رزرو اشاره نمود که باعث شده بسیاری از بازارهای نوظهور با افت ارزش پول ملی روبرو شوند.

با این حال، به دلیل وابستگی زیاد اقتصاد آرژانتین به دلار، تاثیر رشد نرخ بهره امریکا بر اقتصاد آرژانتین بیش از دیگر بازارها بوده است. از زمان بحران مالی سال ۲۰۰۱، به دلیل نوسانات نرخ پزو، مردم آرژانتین به تبدبل بخشی از درآمد خود به دلار برای شرایط این چنینی مبادرت نموده اند. با بروز شرایط عدم ثبات و بی اعتمادی به تصمیمات دولت این تبدیل دارایی شدت گرفته و اوضاع فعلی را سبب شده است. میزان بالای بدهی های دولت آرژانتین نیز فاکتور کلیدی دیگری در خصوص این شرایط می باشد.

نرخ ارزش پزو مانند هر ارز دیگری در شرایط بدهی های برگ دولتی رو به تضعیف می رود. از سوی دیگر، سطح نقدینگی بالا در بازار باعث تاثیرات منفی بر بازار کامودیتی ها و شرایط تجارت شده است. برای جذب این میزان نقدینگی، دولت سیاست انقباظی اتخاذ نمود و از میزان مخارج پروژه های دولت کاست. اگرچه، این حرکت باعث کاهش حمایت دولت از رشد اقتصاد نیز شده است. به دلیل ناتوانی دولت در اجرای سیاست های بلند مدت کنترل ارز، سرمایه های بزرگ به اقتصاد وارد می شدند و بدون داشتن هیچگونه مانعی از اقتصاد خارج می شدند که خود عاملی برای فشار بیشتر بر اقتصاد و مهمتر از همه ارزش پول می باشد. به نظر می رسد تنها راهکار دولت فعلی برای کنترل بازار ارز آرژانتین بازگرداندن اعتماد مردم به تثبیت ارزش پول ملی و ارائه راهکارهایی بلند مدت جهت کاهش وابستگی به دلار می باشد.