عوامل کاهش یا رشد قیمت فولاد چین در نوامبر، بازار به چه سمتی پیش خواهد رفت؟ تحلیل اختصاصی پلنر

فعالان بازار فولاد چین نظرات متفاوتی را در خصوص روند قیمت در ماه آینده دارند. عده ای بازار را همچنان مستعد رشد می دانند و عده ای دیگر بر این باورند که اصلاحی در انتظار بازار خواهد بود. در این نوشتار سعی داریم به اختصار به دلایل احتمالی افزایش و یا ریزش بازار فولاد چین اشاره ای داشته باشیم. از جمله دلائل رشد قیمت می توان به اصلاحات ساختاری چین در بخش عرضه اشاره نمود.

اجرای رسمی برنامه های کاهش ظرفیت از نوامبر امسال را می توان جدی ترین افت تولید فولاد از زمان جشن فانوس ها در مارس امسال تلقی نمود. بر طبق برنامه هایی که تا کنون دولت های محلی اعلام نموده اند، شدت کاهش ظرفیت ها در پاییز و زمستان امسال از سال گذشته بیشتر می باشد. برخی استان ها که سال گذشته در برنامه کاهش ظرفیت زمستانی نبوده اند اخیرا به این لیست اضافه شده اند. میزان کاهش تولید فولاد سال گذشته چین در نوامبر ۴.۹۴ میلیون تن بوده است.

در صورتی که کلیه فولادسازان چینی در نوامبر امسال برنامه کاهش ظرفیت را اجرا کنند، انتظار می رود شاهد افت ۴.۵ میلیون تن در نوامبر امسال باشیم. همچنین، علیرغم اینکه تقاضای فولاد در فصل سرد با کاهش روبرو خواهد شد، هنوز نقاط روشنی وجود دارد و انتظار افت شدید و سریع تقاضا نمی رود. میزان سرمایه گذاری در بخش ساخت و ساز طی سپتامبر امسال به بالاترین رشد خود در امسال یعنی ۱۶.۴ درصد رسیده است. این امر می تواند به عنوان سدی در برابر افت شدید تقاضا عمل نماید.

از سوی دیگر، میانگین خرید روزانه محصولات ساختمانی در ماه اکتبر به ۲۱۰.۷۶۵ هزار تن رسیده که در قیاس با سال قبل ۱۲.۱ درصد و در قیاس با سه ماهه دوم ۹ درصد رشد را نشان می دهد. نویسنده معتقد است که میزان خریدها در نوامبر امسال نیز علیرغم افت نسبت به اکتبر در محدوده نوامبر پارسال حفظ شود. نکته بعدی در تایید رشد قیمتها میزان موجودی فعلی انبارهای فولادسازان و تجار است. موجودی کم محصولات فولادی ممکن است برای چند هفته آینده در همین سطح باقی بمانند. تجار چینی انتظار دارند میزان کاهش موجودی انبارهای محصولات فولادی در نوامبر به میزان ۱.۵ میلیئن تن ادامه یابد و این روند تا پایان نوامبر ادامه داشته باشد. قیمت بالای مواد اولیه و هزینه تولید فاکتور دیگر حمایت از قیمت ها می باشد. با کاهش عرضه قراضه در فصل زمستان، بهای قراضه افزایش خواهد یافت.

از طرفی، موجودی کک کارخانه ها در سطح پایینی قرار دارد و قیمت کک روند رو به رشدی را در چین در پیش گرفته است. طبق گزارشات، اخیرا بهای برخی فروآلیاژها مانند وانادیوم و سیلیکومنگنز در چین رشد یافته است و عرضه کم سنگ آهن در سه ماهه پایانی ۲۰۱۸ و سه ماهه ابتدایی ۲۰۱۹ می تواند قیمت را به طرز چشمگیری افزایش دهد. فولادسازان مجبورند این افزایش هزینه های تولید را در قیمتهای پیشنهادی خود طی ماه آینده منعکس نمایند تا حاشیه سود خود را حفظ کنند. در کنار عوامل بالا، فاکتورهایی نیز هستند که بر کاهش قیمت فولاد در ماه آتی اصرار دارند. جنگ تجاری میان چین و آمریکا بیشترین تاثیر را بر تشدید انتظارات منفی فعالان بازار خواهد داشت. بدبینب به آینده اقتصاد و عدم سودآوری مناسب برای سرمایه گذاری در ساخت و ساز در کنار کاهش تقاضای فصلی می تواند عامل فشار بر قیمت محصولات ساختمانی در نوامبر شود. همینطور، تقاضای انباری برای دوره پس از جشن بهاره چین که در فوریه سال آینده برگزار خواهد شد ممکن است در اواخر نوامبر به بازار آید. با توجه به تجربه ای که تجار در مارس امسال داشتند و شاهد افت شدید قیمت پس از جشن بهاره بودند، امسال بسیار محتاط تر از سال گذشته دست به خرید خواخند زد و ممکن است شاهد تقاضای مشابه پارسال در خریدهای انباری امسال نباشیم. به علاوه، امروز شاهد افت شدید بهای میلگرد در قرارداد ۱۹۰۱ بورس شانگهای بودیم.

با توجه به تاثیر بالای قیمتهای بازار فیوچرز بر بازارهای فیزیکی، این بدان معناست که خریداران انتظار دارند در ژانویه امسال قیمت فولاد کاهش یابد. این باعث خواهد شد تا تجار نسبت به قیمت بالای محصولات واکنش نشان داده و منتظر افت قیمت ها بمانند. در پایان بایستی اظهار داشت که این نوشتار بنا بر شرایط فعلی بازار فولاد چین نوشته شده و با اتفاقات جدید ممکن است تحت تغییرات قرار گیرد.